1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата на европейската борса е на зелено

Царевицата на европейската борса е на зелено

В същото време цената на рапицата падна

Въпреки, че в четвъртък борсата в Чикаго почиваше заради Деня на благодарността и съответно не оказа влияние на парижката, цените на зърнените култури във френската столица останаха на червено. Декемврийският контракт на пшеницата загуби 6 евро до 321 и 25, а мартенският поевтиня с 4 до 315 евро за тон. Вероятната причина е голяма египетска поръчка, която ще бъде изпълнена от Украйна и Русия, което пък показва колко по-евтино е хлебното зърно от тези две държави.
Царевицата от своя страна записа минус 1 евро до 303 за тон, докато соята успя да се задържи над чертата, поскъпвайки с 1 евро до 586 и 50. 
Борсата в Чикаго ще заработи с намален интензитет в петък следобед, но няма да има големи ценови промени, тъй като повечето брокери все още почиват. 
 
Както казахме преди малко, американската борса ще заработи чак довечера българско време, така че към момента разполагаме само с данните от Париж. Там до обяд декемврийският контракт на пшеницата отчете плюс 50 цента до 321 и 75 евро за тон. Царевицата на европейската борса също е на зелено, записвайки плюс половин евро до 303 и 50 за тон. До обяд във френската столица цената на рапицата от февруарския контракт падна с 2 и 25 евро до 584 и 25 за тон. 
 
На селскостопанската борса в Ешборн един тон обезмаслено сухо мляко от януарските доставки се предлага за 3050 евро, маслото се продава за 5778 евро за тон, а цената на 100 килограма картофи за преработка е 23,20 евро.
 
При нефтените продукти се запазва тенденцията за поскъпване в първата половина на деня. До обяд американският суров нефт добави 1 и 69 до 79 и 63 долара за барел, докато сортът Брент се продаваше за 86 и 76 долара, отчитайки плюс долар и 42. Природният газ струваше по обяд 7 и 16 долара за 293 киловатчаса, като спрямо крайната цена вчера днешната е с 18 цента по-ниска.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.