1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на агнешкото месо остана без промяна в първата седмица на август

Цената на агнешкото месо остана без промяна в първата седмица на август

Средната цена на едро на агнешки бут за страната е 13,50 лв./кг

 

През периода 30 юли – 6 август 2014 г. средните цени на едро и на дребно на агнешко месо за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица. Това показва редовният ценови анализ на ДКСБТ.

Цяло агне

През анализирания период търговията на едро с цяло агне е на цени от 11,85 лв./кг в Кюстендил, Сливен и Ямбол до 15,95 лв./кг в Пловдив и Русе, без седмични колебания по области. Средната цена на едро е 13,44 лв./кг, с 1,5% по-висока на седмична база, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта на едро и в Пловдив.

През периода на наблюдение предлагане на цяло агне е регистрирано единствено в големите търговски вериги (ГТВ) във Варна.

За поредна седмица само в три области на страната е регистрирано предлагане на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО), като цените остават в интервала от 10,80 лв./кг в Бургас до 11,25 лв./кг в Ямбол. При липсата на седмични изменения по области, средната цена на дребно за страната в ДТО се задържа на нивото от предходната седмица – 11,08 лв./кг.

Средната цена на едро на цялото агне за страната е с 0,45 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 2,36 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

Средната цена на едро на агнешки бут за страната е 13,50 лв./кг, с 1,3% по-висока спрямо предходния седмичен период, което се обяснява с факта, че тази седмица е отчетено предлагане на продукта и в София. Цените на този вид разфасовка са най-ниски във Варна  (12,20 лв./кг), а най-високи - в София (16,25 лв./кг). Седмично изменение на стойностите не се наблюдават. 

в четирите области на страната, където е налице предлагане на дребно на агнешки бут в ГТВ, цената е 13,45 лв./кг, без седмични изменения по области. Така, средната стойност за страната остава 13,45 лв./кг.

В ДТО цените на дребно на агнешки бут продължават да варират от 10,90 лв./кг до 14,85 лв./кг, най-ниски в Бургас, а най-високи - в Плевен. Средната стойност за страната се  запазва на нивото от предходната седмица – 13,16 лв./кг. 

Средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,05 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,34 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цените на агнешкия бут в ДТО са с 0,29 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Агнешка плешка

През изминалата седмица предлагането на едро на агнешка плешка остава в ценовия интервал от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,20 лв./кг (Стара Загора). Единствено в София се отчита седмично изменение на цената - понижение с 0,2%. Средната цена за страната остава 12,36 лв./кг.

Предлагането на дребно на агнешка плешка в ГТВ е в интервала от 12,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 13,99 лв./кг (Бургас, Сливен, Хасково и Ямбол). При липса на седмични изменения на стойностите по области, средната за страната цена на продукта в тези обекти се запазва на нивото от предходната седмица – 13,20 лв./кг, с 0,84 лв./кг по-висока от средната цена на едро.

Средната цена на дребно за страната на агнешката плешка в по-малките магазини   се запазва на нивото от 12,62 лв./кг. Този вид разфасовка продължава да се предлага на цени от 10,70 лв./кг в Бургас до 13,93 лв./кг в Ловеч. Единствено в област Варна е налице леко седмично покачване на цените с 0,4%.

През наблюдавания период цените на агнешката плешка в  ГТВ е с 0,58 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.