1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на агнешкото месо остана без промяна

Цената на агнешкото месо остана без промяна

Само в областите Варна и Пловдив се регистрират ценови колебания при предлагането на дребно

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през периода 3 – 10 септември 2014 г. в почти цялата страна цените по веригата на предлагане на агнешко месо се задържат на нивата от предходната седмица. Само в областите Варна и Пловдив се регистрират ценови колебания при предлагането на дребно.

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне за поредна седмица остават в границите от 11,85 лв./кг (Кюстендил, Сливен и Ямбол) до 15,68 лв./кг кланично тегло (София). При липса на седмични ценови изменения по области, средната стойност за страната остава 13,42 лв./кг.

През изминалата седмица е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) само във Варна и Хасково, като и в двете области продуктът се продава на цена от 12,99 лв./кг. Спрямо предходната седмица, в ГТВ във Варна е налице понижение на цената с 3,4%, поради което средната стойност за страната намалява с 1,7% на седмична база, до 12,99 лв./кг.

В трите области, където е отчетено предлагане на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО), цените се задържат в границите от 10,80 лв./кг в Бургас до 11,25 лв./кг в Ямбол, без седмични изменения по области. Така, средно за страната, цената на дребно на цяло агне в тези обекти остава 11,08 лв./кг.

За наблюдавания период средните за страната цени на дребно на продукта в ГТВ и ДТО са по–ниски от тази на едро съответно с 0,43 и 2,34 лв./кг.

Средно за страната, цената на агнешкия бут в ДТО е по-ниска от тази в ГТВ с 1,91 лв./кг.

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут се задържа в широкия ценови диапазон от 12,20 лв./кг във Варна до 17,93 лв./к в София. При липса на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на едро за страната остава на нивото от предходната седмица - 13,60 лв./кг.

В ГТВ цените на агнешкият бут продължават да варират от 13,45 лв./кг до 14,04 лв./кг, без седмични колебания по области. Така, средната цена за страната в големите търговски вериги се запазва непроменена - 13,57 лв./кг.

През изтеклия седмичен период цените на дребно на агнешки бут в ДТО се задържат в границите от 10,90 лв./кг в Бургас до 14,85 лв./кг в Плевен. Единствено в Пловдив се отчита седмично изменение на цената на продукта – понижение с 5,8%. В резултат, средната стойност за страната в тези търговски обекти се понижава незначително спрямо предходната седмица (с 0,1%) до 13,02 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е с 0,03 лв./кг по-висока от тази в големите супермаркети и с 0,58 лв./кг - от тази в по-малките търговски обекти.

Цените на продукта в ДТО са средно с 0,55 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Агнешка плешка

За поредна седмица предлагането на едро с агнешка плешка по области се запазва в ценовия интервал от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора), без седмични ценови изменения. Така, средната цена на едро на продукта за страната остава без промяна - 12,38 лв./кг.

При търговията на дребно с агнешка плешка в ГТВ също не се наблюдават седмични изменения на цените по области, като стойностите продължават да варират от 12,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 13,99 лв./кг (Бургас, Сливен, Хасково и Ямбол. Средната стойност за страната се задържа на ниво от 13,20 лв./кг.

Цените на дребно на този вид разфасовка в ДТО продължават да варират от 10,70 лв./кг (Бургас) до 13,93 лв./кг (Ловеч). Само във Варна се наблюдава изменение на цената на седмична база, като продуктът поскъпва с 0,8%. Средно за страната, цената на агнешка плешка в тези търговски обекти остава 12,58 лв./кг.

През наблюдавания период средните за страната цени на дребно на агнешката плешка в ГТВ и ДТО са по–високи от тази на едро съответно с 0,82 и 0,20 лв./кг.

Средно за страната, цената на продукта в ДТО остава с 0,62 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.