1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на брашно тип „500” бележи леко повишение

Цената на брашно тип „500” бележи леко повишение

В десет от областните центрове брашното поскъпва незначително - в границите от 1,1% (Кърджали, Русе, Ямбол) до 4,5% (Ловеч)

През първата седмица на месец април средните цени на брашно тип „500” за страната както на едро, така и на дребно са на нива, близки до тези от предходния период.

Средната цена на едро на брашното за периода 28.03–04.04.2012 г. е 0,89 лв./кг, с 1,1% по-висока, спрямо предходната седмица. По области, брашното се търгува на цени в диапазона от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Благоевград). Леко понижение, в рамките на 1–5% се отчита в четири области, най-съществено в Смолян. В десет от областните центрове брашното поскъпва незначително - в границите от 1,1% (Кърджали, Русе, Ямбол) до 4,5% (Ловеч).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на същото ниво, спрямо предходната седмица, а в другите търговски обекти (ДТО) бележи леко понижение - с 0,01 лв./кг .

Средната цена на брашното на дребно в големите супермаркети на страната е 1,01 лв./кг, като варира от 0,90 лв./кг (Варна и София) до 1,13 лв./кг (Сливен и Ямбол). Изменение на цените, в сравнение с предходния период, се регистрира в 7 области, като в пет от тях е налице леко покачване - между 0,5% (Перник) и 3% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Във Варна и Кърджали брашното поевтинява, съответно с 5,3% и 4,5%. Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи, от тези на едро, като маржът достига до 0,32 лв./кг или 49% във Враца, където е отчетена най-ниската цена на едро за страната.

Средната цена на дребно на брашното в останалата магазинна мрежа (ДТО) е 1,08 лв./кг.  и най-ниски стойности се отчитат в Русе и София (1,01 лв./кг), а най-високи - в Бургас (1,19 лв./кг). Изменение на цените, спрямо предходната седмица, се наблюдава само в три от областите, като във всички от тях ценовите стойности се движат надолу. Най-значителен е спадът на цените в малките магазини в Кърджали (с 10,4%). Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана във Враца (0,43 лв./кг или 66%).

През изминалата седмица, средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски, от тези в другите търговски обекти с 0,07 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.