1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на бялото вино и алкохола ще се повиши

Цената на бялото вино и алкохола ще се повиши

Причините за ръста са няколко – скъпите горива и препарати, високият дял на сивия сектор и проблемната реколта тази година

Цената на бялото вино и алкохола ще се повиши. Това каза пред телевизия „България он Ер” председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев. Причините за ръста са няколко – скъпите горива и препарати, високият дял на сивия сектор и проблемната реколта тази година.

Заради продължителната суша през лятото, се очакват намалени добиви на грозде, като качеството в много от случаите също няма да е на необходимото ниво. Обратно на тенденциите при потреблението, където предпочитанията към бялото вино у нас и на световния пазар се увеличават, съотношението при добива на бяло и червено грозде остава 30 към 60% в полза на червеното.

Основен проблем на бранша е ръстът в сивия сектор, където попадат над 50 до 60 на сто от добитата реколта. Причината, по думите на Ботев, е заниженият контрол от страна на Агенция "Митници". По официални данни през 2011-та наблюдението над т. нар. „селски казани” е спаднало с 85%. На фона на тази практика, легалният бизнес е подложен на свръхрегулация, заявиха от бранша.

Тенденцията в европейски мащаб е за трайно повишение на цените, допълни още Бранимир Ботев. Очаква се в новия програмен период след 2014 г., цената на виното да поскъпва с 3.5% на година, а тази на спиртните напитки - с около 7 на сто. Освен ръста при горивата и свитото потребление, причина за поскъпването е забраната за засаждане на нови лозя до 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.