1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на червения пипер скочи, на зеления отиде надолу

Цената на червения пипер скочи, на зеления отиде надолу

Липсата на уеднаквяване на цените на зеленчуците у нас, създава големи разлики в крайната цена на един и същ продукт

Поскъпване на червения пипер с до 11 % в рамките на една седмица. Средната стойност на зеленчука е 1,56 лева за килограм. От друга страна цената на зелените чушки у нас в спаднала с до 6 на сто, стигайки цена от 1,16 лева за килограм на тържищата. От бранша казват, че липсата на уеднаквяване на борсовата цена ощетява производителите и потребителите.
 
Предлагането на червен пипер намалява, а това на зеления се увеличава. Специалистите твърдят, че цената на зеления ще продължи да пада и до края на месеца.
 
Липсата на уеднаквяване на цените на зеленчуците у нас, създава големи разлики в крайната цена на един и същ продукт. Разликите обаче не са продиктувани от вида и от качеството на продукта, а от непазарни механизми. 
 
2019 година е добра за пипера. Очаква се продукцията да достигне 50 000 тона. Въпреки това, реколтата не успява да задоволи родния пазар.
 
България внася консервиран пипер от всички балкански държави и Полша. Пипер за прясна консумация внасяме от Йордания, Холандия, Испания и от балканските страни. Промяна се наблюдава и при цените на оранжерийните домати. Цената на тържищата е по-висока - достига 2 лева и 44 стотинки за килограм. Причините са увеличеното търсене на стоката, както и липсата на достатъчно продукция за прясна консумация.
 
 Автор: Елена Дочева
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.