Цената на червения пипер скочи, на зеления отиде надолу

Липсата на уеднаквяване на цените на зеленчуците у нас, създава големи разлики в крайната цена на един и същ продукт

Поскъпване на червения пипер с до 11 % в рамките на една седмица. Средната стойност на зеленчука е 1,56 лева за килограм. От друга страна цената на зелените чушки у нас в спаднала с до 6 на сто, стигайки цена от 1,16 лева за килограм на тържищата. От бранша казват, че липсата на уеднаквяване на борсовата цена ощетява производителите и потребителите.
 
Предлагането на червен пипер намалява, а това на зеления се увеличава. Специалистите твърдят, че цената на зеления ще продължи да пада и до края на месеца.
 
Липсата на уеднаквяване на цените на зеленчуците у нас, създава големи разлики в крайната цена на един и същ продукт. Разликите обаче не са продиктувани от вида и от качеството на продукта, а от непазарни механизми. 
 
2019 година е добра за пипера. Очаква се продукцията да достигне 50 000 тона. Въпреки това, реколтата не успява да задоволи родния пазар.
 
България внася консервиран пипер от всички балкански държави и Полша. Пипер за прясна консумация внасяме от Йордания, Холандия, Испания и от балканските страни. Промяна се наблюдава и при цените на оранжерийните домати. Цената на тържищата е по-висока - достига 2 лева и 44 стотинки за килограм. Причините са увеличеното търсене на стоката, както и липсата на достатъчно продукция за прясна консумация.
 
 Автор: Елена Дочева
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.