1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на диворастящите гъби у нас удари рекорд

Цената на диворастящите гъби у нас удари рекорд

Манатарки и пачи крак се изкупуват от базите по 12 лв. за килограм, ако са първо качество

Цената на гъбите удари рекорд. Диворастящите манатарки и пачи крак се изкупуват от базите по 12 лв. за килограм, ако са първо качество. Иначе на място може да се договори цена 8-9 лева, предаде Стандарт нюз.

Въпреки дъжда берачите във високите Родопи останаха с празни ръце заради малкото слънчеви дни. Кметът на Сърница Мустафа Аликанов призна, че хората масово се надяват бързо да се затопли и да продължат беритбата, която е техен основен поминък.

Според Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове все още може да се намерят манатарки и пачи крак по 5 лв. за килограм, но само второ качество.

Според очевидци на видни места във Велинград и особено в курорта Цигов чарк нетърпеливите гъбари са извадили насред площадите последните набрани количества в щайги и се пазарят за цената с туристите. Българските почиващи край язовира над Батак купуват без да му мислят, но чужденците искат доказателство, че гъбите не са отровни двойници. Когато се убедят в това, плащат щедро, някои дори оставят бакшиш в евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.