1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на дребно на захарта варира от 2,15 до 2,50 лв. за кг

Цената на дребно на захарта варира от 2,15 до 2,50 лв. за кг

Най-голямо покачване през седмицата се наблюдава в областите Търговище (8,5%) и Сливен (3,4%)

Цената на едро на бяла кристална захар се движи в границите от 1,96 до 2,26 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в Плевен, а най-високи – във Велико Търново, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните цени са за периода 6 – 13 април 2011 г.

Спрямо предходния седмичен период се регистрира възходящ тренд при движението на цената на едро в преобладаващата част от областите (Добрич - 3,6%, Пловдив - 2,1%, Силистра - 2% и други). Спад в цената на едро е отчетен в Плевен и Велико Търново с 0,02 лв./кг, Ямбол и София – 0,01 лв./кг.

Наблюдението на цената на дребно на захар през анализирания период показва стабилизиране на пазара на този продукт, като стойностите в повечето областни центрове остават непроменени. Захарта се търгува на дребно в диапазона от 2,15 лв./кг (област Силистра) до 2,50 лв./кг (област Бургас).

Най-голямо покачване през седмицата се наблюдава в областите Търговище (8,5%) и Сливен (3,4%), а понижение е отчетено при търговията на дребно със захар в Перник (3,1%) и Стара Загора (2,4%).

Като цяло темпът на движение по веригата „цени на едро – цени на дребно” е нормален. Логично, нарастването на цените на дребно отразява ръста в цените на едро на захарта във всички области, където е регистрирано изменение. Цените са с ДДС.

Справката е обобщена и анализирана от дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на земеделието и храните, в съответствие с решенията на експертната Работна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет, създадена с РМС № 136/10 март 2011 г. Информацията за цените на едро са на ДКСБТ, а тези на дребно са на Системата за агропазарна информация (САПИ) ЕООД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.