1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на едро на бялата кристална захар бележи леко повишение

Цената на едро на бялата кристална захар бележи леко повишение

Маржът между цените на едро и тези на дребно е средно 0,17 лв./кг 0,21 лв./кг

През периода 20 – 27 януари 2016 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната бележи леко повишение, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти се задържат на нивата от предходната седмица.  

На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,28 лв./кг (Добрич) до 1,51 лв./кг (Враца). В седем области се регистрира седмично поскъпване на продукта на едро с между 0,8% и 5,7%, най-чувствително в Бургас. Същевременно, в други четири области цените на захарта се понижават в рамките на 0,8 - 2,8% (Варна и Ловеч). В резултат, средната цена на едро за страната нараства с 0,7% на седмична база, до 1,37 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,54 лв./кг. Предлагането на захарта в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 1,34 лв./кг (Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик). Седмични изменения на цените се наблюдават в осем области, като в пет от тях е налице понижение на стойностите от 1,3% (Разград) до 10% (София), а в останалите три – повишение с между 0,7% и 3,1% (Шумен).

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 1,38 лв./кг (Смолян) до 1,73 лв./кг (Враца). В шест области се отчитат разнопосочни отклонения на стойностите на седмична база, в границите от -8% (София) до +2% (Стара Загора), които се компенсират и средната цена за страната се задържа на ниво от 1,58 лв./кг.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на захарта в ДТО са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Хасково – 0,25 лв./кг. В осем области цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,01 лв./кг (Габрово и Ловеч) и 0,25 лв./кг (Смолян) по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги. 

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,17 лв./кг за ГТВ и 0,21 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Шумен – 0,34 лв./кг, а за по-малките магазини – в Монтана – 0,32 лв./кг. В област Стара Загора цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.