1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на едро на захарта средно за страната е 2,26 лв./кг

Цената на едро на захарта средно за страната е 2,26 лв./кг

В пет от областните центрове се регистрира изменение на ценовите равнища, като при всички то е низходящо

През периода на наблюдение (5-12.10.2011 г.) средните цени на едро и дребно на бяла кристална захар са без значителни промени.

Цената на едро на захарта средно за страната е 2,26 лв./кг, като се отчита минимално повишение спрямо предходната седмица с 0,4%. По области, захарта се предлага в широкия ценови диапазон от 2,09 лв./кг (Ямбол) до 2,41 лв./кг (Велико Търново). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдава изменение на цените, което е в тесни граници от -0,9% до +1,4%.

Средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остава непроменена спрямо предходната седмица – 2,39 лв./кг. В тези обекти продуктът се предлага по области отново в ценовия интервал от 2,22 лв./кг (Добрич) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Понижение на ценовите равнища се регистрира в пет области – в рамките от -2,1% (Варна, Враца, Монтана) до -2,2% (Видин и Шумен). Повишение на ценовите стойности се наблюдава в три от областните центрове – Сливен и Ямбол (с по 2,1%) и София (с 3,2%).

Средната цена на дребно в другите търговски обекти (ДТО) за периода на наблюдение е 2,44 лв./кг, като спрямо предходната седмица бележи незначително повишение (0,4%). По области цените на захарта в малките магазини се движат в границите от 2,30 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 2,65 лв./кг (Шумен). В пет от областните центрове се регистрира изменение на ценовите равнища, като при всички то е низходящо, в рамките от 0,2% (София) до 1,9% (Сливен и Ямбол).

Средно за страната цените в ДТО са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. За поредна седмица най-чувствителна разлика между цените в магазинната мрежа по области се наблюдава в Монтана – 0,26 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно отново е регистриран в Плевен (0,38 лв./кг – при ГТВ и при ДТО).

 

Етикети захар, цена, ГТВ, ДТО
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.