1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на млякото се вдига заради глобалните климатични процеси, отчитат преработвателите у нас

Цената на млякото се вдига заради глобалните климатични процеси, отчитат преработвателите у нас

В страната има недостиг на мляко, затегнати са и изискванията за качество на продуктите

Поскъпването на млечните продукти у нас с 30 на сто за една година се дължи на покачването на цените на суровото мляко с 50 %. Това каза председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев, предаде  Агенция „Фокус”.  В момента в България млякото е най-скъпо в целия Европейския съюз. Това е тенденция от последните четири-пет месеца.

По думите на Тачев млечните световни центрове са Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Бразилия, Европейския съюз и цената на млякото се вдига заради глобалните климатични процеси, които се развиват там. Пример за това са пожарите в Русия, която е спряла 22 млн. тона пшеница зърно за европейския пазар.

Търсенето и потреблението на мляко в Югоизточна Азия продължава да се увеличава, така цената скача. Освен това се увеличават разходите за изхранване на животните и за производството на един литър мляко. Растат цените и на петролните продукти, а те са свързани с обработката на зърнените култури.

Същевременно млечното животновъдство в страната продължава да намалява. Борбата за литър мляко в момента в България, е много силна, заяви още той. Млякото е 80-90 % от стойността на млечните продукти. Пени Ботева от Съюза на животновъдите в България уточни пред „Фокус”, че преди няколко месеца в някои райони в страната млякото е било между 35-40 ст. за литър за втора категория ферми и между 45-55 ст. за първа категория. В момента цените на млякото са 70 ст. за литър без ДДС. В страната има недостиг на мляко, затегнати са и изискванията за качество на продуктите. Така самите изкупвачи на суровината са започнали да следят много за състава на млякото.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.