1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата продължава да пада

Цената на пшеницата продължава да пада

Причината продължава да бъде размириците в северноафриканските страни Египет, Либия и Тунис

Започналото от края на февруари понижение на цените на пшеницата у нас и на международните пазари продължава, макар и с колебания. Причината продължава да бъде размириците в северноафриканските страни Египет, Либия и Тунис.

През тази седмица на Софийска стокова борса (ССБ) бяха предложени за продажба 1000 т хлебна пшеница първо качество при цена 500 лв./т. Приблизително при такава цена в края на февруари имаше оферти за продажба на хлебна пшеница второ качество, която е масовия вид хлебно зърно. Това е първата от началото на годината борсова оферта за първокачествена пшеница и засега насрещни оферти няма, пише investor.bg.

Същевременно се предлага покупка на обикновена хлебна пшеница за 410 лв./т*. По данни на търговци тази цена е почти колкото средната цена на едро в момента в страната, т.е. за последните две седмици спадът на цените на зърното е с около 20-30 лв./т. Но не трябва да се забравя, че към средата на февруари житото беше почти удвоило цената си на годишна база.

През седмицата е предложена и оферта за покупка на царевица при цена от 400 лв./т, която е около средната в момента в страната, но засега предложения за покупка няма.

Сспрямо седмица по-рано цените на зърното на големите стокови борси в Европа и САЩ отбелязват спад с по няколко процента. Актуалните котировки (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата в Будапеща са съответно 353 лв./т и 408 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 895 лв./т.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.