1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на рапицата продължава да се повишава

Цената на рапицата продължава да се повишава

У нас маслодайната култура се търгува по-скъпо, отколкото на международните борси

Изключително голямо е търсенето на българска рапица, затова цената на културата постоянно расте. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Консултативния съвет по зърното Красимир Аврамов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Цената на рапицата продължава да се повишава, като у нас тя се търгува по-скъпо, отколкото на международните борси. Цената в Южна България е 870 лв. за тон без ДДС. Този парадокс може да се обясни с предварително подписани договори, които според Аврамов не се изпълняват. Има производители на рапица, които чакат още по-висока цена и не предлагат достатъчно количества от маслодайната култура, така търговците не могат да изпълнят контрактите си и за да се набавят с количествата по договорите, предлагат висока цена на българските производители.

Друга причина е и сушата във Франция и Германия, където прибирането на културата е започнало по-рано и е станало ясно, че добивите са по-малки спрямо предходни години. Рапицата като култура е изместила интереса на зърнопроизводителите от ечемика, смята Аврамов. Тази година с рапица са били засети над 2 млн. декара и културата ще има добра реализация. Тазгодишният добив на рапица е бил 250 кг от декар. Разходите за отглеждането на един декар рапица надхвърлят 170 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.