1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на слънчогледа тръгна нагоре

Цената на слънчогледа тръгна нагоре

Снимка:

След пшеницата

Борсовата цена на маслодайния слънчоглед у нас и в Европа напоследък тръгна нагоре, след като тази тенденция през последните две седмици се наблюдава при зърното. На Софийска стокова борса беше сключена сделка за продажба на малко количество маслодаен слънчоглед, въпреки че се предлагаха над 1000 т, при цена от 420 лв./т. Миналата седмица имаше сделка за слънчоглед при цена от 380 лв./т.

На ССБ през изминалата седмица се търсеше 1000 т пшеница при цена от 200 лв./т, но насрещни оферти нямаше. По информация от запознати единични сделки на едро за жито в страната се сключват при цени от 200-220 лв./т.

Борсовите цени на зърното в Европа се вдигнаха средно с 10%, като сега котировките (преизчислени в лева) в Будапеща на хлебната пшеница са 221 лв./т, а на царевицата – 217 лв./т. Цената на слънчогледа в Будапеща нарасна тези дни само с около 2,6% до 393 лв./т, но цената му в Русия по последни данни наближава 420 лв./т.

Актуалната цена на суровото олио в Ротердам е 870 долара/т (ръст от 20 долара/т за седмица), а на захарта в Лондон – 587 евро/т (спад от 9 евро/т за седмица).

Покачи се през седмицата цената на зърното и в САЩ с 8-10%. Към тази сутрин котировките на борсата в Чикаго са: за житото - 203 долара/т, а за царевицата - 159 долара/т.

Слънчогледът e повишил цената си за тон от януари до сега с около 40 %, отчитат от Софийска стокова борса, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За този сезон прогнозата за световната реколта от маслодаен слънчоглед е 31, 8 млн. т., което е намаляване в реколтата в световен мащаб.

Факторите, влияещи върху цената са засилено търсене за преработка и износ. Друг фактор, сочен от анализаторите е, че Аржентина – в следствие намалените засети площи, ще изнесе само 860 хил. тона, докато в  минали години тя е изнасяла над милион.

Очаква се пазарът  в  България да  реагира по-късно. Средната цена на едро без ДДС е 1,40 лв. – 1,50 лв. за бутилка олио на едро. Миналата година средната цена на едно е била 2,15 лв. за бутилка олио. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.