1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги бележи незначително седмично покачване

Цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги бележи незначително седмично покачване

В пет от областните центрове се регистрира повишение на цените в рамките на 0,2 – 5,2%

През анализирания период (18 – 25 юли 2012 г.) се наблюдава незначително покачване на цените на рафинирано слънчогледово олио.

През изтеклата седмица слънчогледовото олио се търгува на едро на цена от средно 2,67 лв./литър, с 0,4% по-висока спрямо предходната седмица. По области, цените на едро на продукта се движат в интервала от 2,49 лв./литър (Шумен) до 2,86 лв./литър (Варна). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки разнопосочни ценови изменения, в границите от -1,8% (Силистра) до +4% (Варна).

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително седмично покачване (с 0,3%) - до 3,00 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,89 лв./литър (Перник) до 3,10 лв./литър (Ловеч и Плевен). В пет от областните центрове се регистрира повишение на цените в рамките на 0,2 – 5,2%, най-чувствително  в  Сливен и Ямбол. Понижение на ценовите стойности се отчита само в областите Кюстендил (с 3,2%) и София (с 3,3%).

Средната цена на дребно на олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,08 лв./литър, с около 1% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените в тези обекти варират от 2,97 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (София). В пет области се наблюдава повишение на ценовите стойности, в рамките на 3,3% (Благоевград) до 6,8% (Сливен и Ямбол). Несъществено понижение на цените се регистрира единствено в Шумен – с 0,2%.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в София (0,28 лв./литър). През изтеклата седмица в четири области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата в тази посока достига до 0,10 лв./литър в Ловеч.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се наблюдава в Русе за големите супермаркети - 0,54 лв./литър, а за ДТО в Хасково - 0,59 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.