1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта остана без промяна в началото на юни

Цената на захарта остана без промяна в началото на юни

Захарта в големите търговски вериги се запазва на ниво от 1,49 лв./кг.

През наблюдавания период (27 май – 3 юни 2015 г.) средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,23 лв./кг. На тържищата в различните области продуктът се търгува на цени от 1,12 лв./кг (Добрич) до 1,38 лв./кг (Бургас). В седем области се регистрира седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,8 – 4,9%, най-чувствително във Варна. Леко повишение на цените се наблюдава в четири области – от 0,8% в Хасково до 1,7% в Пловдив и Силистра.

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 1,49 лв./кг. В тези обекти захарта се търгува на цени от 1,27 лв./кг (Стара Загора и Хасково) до 1,70 лв./кг в Пазарджик. В сравнение с предходната седмица, в областите Добрич и Стара Загора се отчита покачване на цените (съответно с 2 и 4,1%), а във Варна и Шумен – понижение (съответно с 1,3 и 3,4%). 

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се предлага на цени от 1,33 лв./кг (Стара Загора) до 1,62 лв./кг (Монтана). Седмични изменения на цените се регистрират в пет области, като в четири от тях захарта поскъпва, в рамките на 0,7 – 3,6% (Пловдив), а единствено в Шумен поевтинява – с 2%. Това не дава отражение на средната за страната цена на продукта в по-малките магазини и тя остава 1,47 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на захарта в по-малките магазини са средно с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. Разлика в тази посока се отчита в тринадесет областни центъра, като най-голяма тя е в Смолян – 0,27 лв./кг. Същевременно, в останалите области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Добрич, Силистра и Шумен) и 0,13 лв./кг (Кърджали) по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,26 лв./кг за ГТВ и 0,24 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Смолян – 0,50 лв./кг, а за по-малките магазини – в Добрич – 0,41 лв./кг.

Като цяло, през м. май 2015 г. пазарът на бяла кристална захар в страната е спокоен.

Към края на месеца средната цена на едро на продукта за страната се повишава с 1,4% на месечна база, до 1,23 лв./кг. По области, месечните ценови отклонения на пазара на едро са в интервала от -5,6% (Варна) до +15% (Бургас), преобладаващо във възходяща посока.

Средната цена на дребно на захарта за страната се запазва на нивото от края на предходния месец - 1,48 лв./кг (средно за двата типа наблюдавани търговски обекти). Измененията по области са в границите от -1,7% (Шумен) до +2,4% (Сливен и Ямбол). 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.