1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта ще продължава да пада

Цената на захарта ще продължава да пада

Реколтата в Индия ще бъде 28,3 милиона тона

Цените на захарта на световните пазари ще продължават да падат, въпреки че за 2015/16 година за пръв път се очаква производството да бъде по-малко от потреблението. Това прогнозират анализаторите от голяма холандска банка.

В анализ на пазара, публикуван преди дни, експерти предвиждат за започващата през октомври нова стопанска година дефицит от 3,4 милиона тона захар. Това се дължи на ръста при глобалното търсене. За актуалния сезон прогнозата е за свръхпроизводство в размер на 1,8 милиона тона. През април анализаторите смятаха, че тази година ще има недостиг от 0,7 милиона тона.

Причина за корекцията са "неочаквано добрите" добиви в Тайланд и Индия, които се нареждат на второ и трето място след Бразилия по производство на захар, твърдят специалистите. Според Индийското сдружение на производителите на захар, реколтата там ще бъде 28,3 милиона тона, т.е. милион и 800 хиляди повече от прогнозираното през април. През 2016-та обаче добивите ще са по-малки, тъй като през тази година площите са намалени с 3 на сто.

С оглед на големите световни запаси, холандските експерти не очакват покачване на цените през следващите месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.