1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на храните се покачват и през април

Цените на храните се покачват и през април

Според анализаторите в Рим най-голямото поскъпване е при царевицата

И през април тази година цените на основните хранителни продукти, включени в индекса на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, продължават да се покачват. Спрямо март е отчетен ръст с 1.5%
 
Най-голямото увеличение – с почти 4 на сто – е регистрирано при захарта, с което нивото от миналата година по същото време е надвишено с 60%. Като причина за поскъпването от ФАО посочват забавеното прибиране на захарната тръстика в Бразилия и измръзването на големи части от захарното цвекло във Франция.
 
Подиндексът на растителните масла бележи плюс от две на сто, изчисляват експертите. Според тях това се дължи на предположенията, че производството в най-важните държави-производителки се увеличава прекалено бавно и не може да догони световното търсене.
 
През април индексът на месото се е покачил с процент и половина спрямо предходния месец. Двигател на развитието е засиленото търсене в източна Азия, най-вече на говеждо, свинско и агнешко месо. В същото време цените на птичето месо остават стабилни.
 
С 26 на сто спрямо миналата година и с 1% спрямо март се е покачил индексът на зърнените култури. Според анализаторите в Рим най-голямото поскъпване е при царевицата, предизвикано от сеитбените планове на американските фермери, заделили по-малко от очакваните площи за тази култура. Допълнителен фактор за ръста на цените са и неблагоприятните метеорологични условия в части от Съединените щати, Аржентина и Бразилия.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.