Цените на международната борса вървят надолу

Индексът на новозеландската платформа е основен индикатор за развитието на международния пазар за млечни продукти

Сериозен спад на цените на млечните продукти отчете новозеландска търговска платформа при последната сесия. Общият индекс падна с над 5 %, след като през юли се беше покачил с повече от 8 на сто.
 
Най-голямото поевтиняване, със 7,5%, е регистрирано при пълномасленото мляко на прах. Надолу се движат и цените на кравето масло, сиренето чедар и обезмасленото сухо мляко. Индексът на новозеландската платформа е основен индикатор за развитието на международния пазар за млечни продукти.
 
Маслото бележи спад с близо три на сто до 3438 долара за тон. Суроватката на прах е поевтиняла с 6 % и половина до 2259 долара за тон, а сиренето чедар губи над 5 на сто до 3568 долара. Цената на нискомасленото сухо мляко вече е с 4,5% по-ниска и един тон струва 2583 долара. Основният продукт на платформата пълномасленото мляко на прах, се търгува за 3003 долара за тон.
При последната сесия на платформата бяха изтъргувани близо 33 000 тона млечни продукти. Месец по-рано обемът бе 24 000 тона, като и двата пъти участваха по 164 търговски организации. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.