1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на олиото остават без съществени изменения спрямо предходната седмица

Цените на олиото остават без съществени изменения спрямо предходната седмица

В по-голяма част от областните центрове се отчитат леки седмични ценови колебания в рамките на -2% (Велико Търново) до +2% (Хасково)

През периода 30 май – 6 юни 2012 г. средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение се запазва на ниво от 2,64 лв./литър. На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,48 лв./литър до 2,85 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани във Велико Търново, а най-високи в Смолян. В по-голяма част от областните центрове се отчитат леки седмични ценови колебания в двете посоки, в рамките на -2% (Велико Търново) до +2% (Хасково).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,92 лв./литър, с 1% по-висока спрямо предходната седмица. В тези магазини олиото се предлага на цени от 2,72 лв./литър (Пловдив) до 3,04 лв./литър (Благоевград и София). Повишение на цените на дребно, в диапазона от 0,9 до 5,9%, се регистрира в ГТВ в осем от областните центрове. Най-чувствително е поскъпването на продукта в Благоевград и София - съответно с 5,2 и 5,9%. Само в големите супермаркети във Варна и Добрич цените на дребно на олиото отбелязват леко понижение, съответно с 1 и 1,7%.

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (с 0,3%), до 3,01 лв./литър. В тези търговски обекти цените на олиото се запазват в диапазона от 2,88 лв./литър (Сливен, Шумен и Ямбол) до 3,13 лв./литър (Пазарджик и Пловдив). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в три области (Хасково, Стара Загора и София) - повишение с между 1,5 и 3%.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в другите търговски обекти  са с 0,09 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,41 лв./литър). В пет области цените в ГТВ са по-високи от тези в по-малките магазини, като разликата достига до 0,11 лв./литър в Благоевград.

Най–голяма разлика между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети е регистрирана в Благоевград (0,54 лв./литър), а за ДТО – в Хасково (0,55 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.