1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на основните зърнени култури пак тръгнаха надолу

Цените на основните зърнени култури пак тръгнаха надолу

Маслодайните култури са на червено

След няколко дни на червени резултати, в четвъртък всички котировки на борсите в Париж и Чикаго останаха над чертата. При пшеницата една от причините е новият египетски търг, при който Румъния е дала най-ниската оферта, по-евтина даже и от руското зърно. Освен това се говори, че Русия обмисля отново да въведе ограничения за износа, които да важат от февруари до юни следващата година, въпреки че има рекордна реколта, а досегашният износ е под очакванията. Затова анализаторите предполагат, че Москва иска да използва пшеницата си за политически натиск.
 
Въпреки, че вчера бяха на зелено, днес цените на основните зърнени култури отново се движат надолу. До 12:30 часа българско време декемврийският контракт на хлебното зърно във френската столица отчете минус 75 цента до 338 евро за тон, а царевицата от ноемврийските фючърси загуби половин евро до 331 и 75 за тон. В Чикаго при предборсовата търговия декемврийските доставки на пшеницата записаха минус 8 цента до 841 и 25 за бушел, докато царевицата от същия контракт поевтиня с 2 цента до 6 долара и 82 за бушел. Цената на декемврийския овес се покачи с половин цент до 376 за бушел, а оризът от ноемврийския контракт добави 3 цента до 16 долара и 48 за 50 килограма.
 
Днес маслодайните култури са на червено. До обяд в Париж цената на рапицата от февруарския контракт падна с 3 евро до 629 за тон, а ноемврийската соя отвъд Океана поевтиня с 10 цента и ¼ до 1381 и 25 за бушел. С 0,58 цента до 69 и 84 цента за фунт се понижи цената на соевото масло от декемврийските доставки, а соевото брашно от същия контракт загуби 3 долара до 410 и 30 долара за тон. 
 
 
На селскостопанската борса в Ешборн един тон обезмаслено сухо мляко от ноемврийските доставки се предлага за 3550 евро, маслото се продава за 6800 евро за тон, а цената на 100 килограма картофи за преработка е 20 евро.
 
След два дни на поскъпване, днес цените на суровия петрол тръгнаха надолу. До обяд американският суров нефт загуби 89 цента до 83,62 долара за барел, докато сортът Брент се продаваше за 91,53 долара, отчитайки минус 85 цента. Природният газ струваше 5, 20 долара за 293 киловатчаса, като цената падна с 11 цента.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.