1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на повечето основни храни рязко скачат през третото тримесечие на годината

Цените на повечето основни храни рязко скачат през третото тримесечие на годината

Най-голямо е поскъпването при олиото – с 43 на сто

Цените на повечето основни хранителни продукти са скочили рязко през третото тримесечие на годината, сочи годишният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), която следи ежемесечно цените на едро на храните у нас.  През годината най-голямо е било поскъпването при олиото – с 43 на сто. В момента цената му стабилно продължава да расте нагоре. От януари до август повишаването е било само с 15 стотинки на литър, но от август много рязко скача от 1,90 до 2,36 лв.за литър. В момента цената му е 2,58 лв.

С 34 на сто се е покачила цената на брашното през годината. До юли тя е била 65 стотинки за кг, а в момента е около 90. Много е рязък скокът от юли до септември. Брашното обаче продължава да се покачва.

Бялото саламурено краве сирене също е поскъпвало с 30 на сто от януари досега. Цената му се е повишила плавно, като до средата на годината е била абсолютно стабилна и след това, от юли тръгва рязко нагоре. Стабилизира се едва през октомври и повече не поскъпва. Същото се наблюдава и при кашкавала („Витоша”), който е поскъпнал в рамките на една година с 22 %.

Кравето масло за разлика от сиренето и кашкавала е поскъпнало само с около 10 на сто през август, но след това цената му пада. При средна цена през януари 98 стотинки за пакетче от 125 грама, в момента струва 1 лев.

При обикновените кренвирши обаче се забелязва съвсем плавна, но стабилна тенденция на поевтиняване с 10 на сто от началото на годината. „Според мен след въвеждането на стандарта „Стара планина”, обикновените кренвирши запазват тенденцията на поевтиняване. През януари са били 4,97 лв. за кг, а в момента са на 4,50 лв. на кг. Аз мисля, че хората се ориентираха към новия стандарт и лично аз, като консуматор, си купувам само кренвирши „Стара планина” и съм доволен”, посочи той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.