1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пшеницата на международните борси продължават да са силно волатилни

Цените на пшеницата на международните борси продължават да са силно волатилни

Три са факторите: рекордна реколта от Русия, експорт от Украйна и евентуална глобална рецесия

Цените на пшеницата на международните борси продължават да са силно волатилни, като от една страна идва натиск заради прогнозата за рекордна реколта в Русия, както и заради засиления експорт от Украйна. Допълнителен фактор за поевтиняването са притесненията от евентуална глобална рецесия, която би намалила търсенето.

От другата страна на уравнението са неблагоприятните условия в Съединените щати и Аржентина, които в момента бавят сеитбената кампания. По данни на борсата в Буенос Айрес близо половината площи в страната, предвидени за хлебно зърно, страдат от сериозен недостиг на влага. Подобна е ситуацията в САЩ, като там има и региони с прекалено много валежи.В същото време не стихват дискусиите относно украинския износ през Черно море. Досега по т.нар. син коридор са преминали 165 плавателни съда, натоварени с общо 3,7 милиона тона селскостопанска продукция. Сега от ООН настояват в схемата да бъдат включени и руски торове, след като в края на миналата седмица президентът Владимир Путин обеща да предостави безплатно 300 хиляди тона на развиващите се страни, но само при условие, че Европейският съюз отмени част от санкциите срещу Москва.

 

Според най-новите прогнози европейската реколта от царевица тази година ще бъде много слаба. Заради горещото и сухо време през пролетта и лятото очакванията бяха занижени от 66 милиона до едва 52 милиона тона. Като пример за лош резултат може да се посочи Франция, където вече са ожънати 14 процента от площите, но добивите изостават значително спрямо миналогодишните.

Що се отнася до европейския експорт на пшеница, то от началото на новата стопанска година до 11 септември той е в размер на 7,8 милиона тона, или 375 хиляди тона повече, отколкото през 2021-а по същото време. Най-голям единичен износител с повече от 3 милиона тона е Франция, следвана от Румъния с 1,2 милиона тона и България с 825 хиляди тона. Основните клиенти за хлебно зърно от Европейския съюз до момента са Алжир и Мароко, по-малки количества са доставени в Египет, Пакистан и Нигерия.

От фуражния ечемик до 11 септември бяха експортирани малко под 2 милиона тона, при 3 милиона за същия период през миналата година. Начело и тук е Франция със 732 хиляди тона, а на второ място отново е северната ни съседка с 596 хиляди тона. Саудитска Арабия, Китай, Йордания и Тунис са най-големите вносители.

Заради слабата реколта Европейският съюз ще се наложи да внася повече царевица. До момента са импортирани над 5 милиона тона, в сравнение с 3 милиона тона през миналата година по това време. Вносът засега се насочва най-вече към Испания, Нидерландия, Полша, Португалия и Италия, а доставките идват предимно от Бразилия и Украйна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.