1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пщеницата за износ и за вътрешния пазар в момента са изравнени

Цените на пщеницата за износ и за вътрешния пазар в момента са изравнени

Фуражната пшеница се търгува на цена от 380-410 лв. за тон

Цените на пшеницата у нас в момента са много по-благоприятни за българските мелници, отколкото след жътвената кампания миналата година, каза  Красимир Аврамов, председател на Консултативния съвет по зърното, цитиран от  Агенция "Фокус". На свиканото извънредно заседание на съвета днес ще бъде направен опит за установяването на точното количество пшеница в страната. В момента се наблюдава изравняване на цените за износ с тези на вътрешния пазар, заяви Аврамов.

За износ се търси преди всичко фуражна пшеница на цени от 380-420 лв. за тон, а цената на качествената хлебна пшеница, предлагана от българските мелници, е достигнала 450 лв. за тон. Когато се закупи малко качествена пшеница, тя може да се използва като подобрител да се повиши качеството на фуражната пшеница, която е масова в България, обясни Аврамов.

Ситуацията днес е коренно различна, отколкото след жътвената кампания, когато цените на пазара у нас бяха много по-ниски от износните. На последното заседание на съвета е отчетено, че в страната има достатъчно зърно, макар и не с толкова добро качество.

На заседанието днес ще бъде обсъдена и хипотезата какво може да бъде направено като мярка, ако над 250 000 тона (с какъвто запас ще останем преди новата реколта) пшеница у нас бъде изнесена. Аврамов посочи, че далновидните мелници вече са се снабдили с достатъчно качествена пшеница, която ще ползват за подобрител. А мелниците без достатъчно финанси да се запасят могат да бъдат подпомогнати от Държавния резерв. Според Аврамов от там например със заповед на премиера могат да бъдат освободени известни количества.

Красимир Аврамов заяви още, че по време на заседанието ще бъде обсъден и проблемът с осъществяването на фиктивните сделки за износ на пшеница, с които се източва ДДС от държавата. Освен че се ощетява хазната, тези сделки могат да попречат и за изчисляването на зърнения баланс на страната. А така да изкривят и цените на вътрешния пазар.

В момента фуражната  пшеница се търгува на цена от 380-410 лв. за тон, а хлебната - 430-440 лв. с добри хлебопекарни качества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.