1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на рафинираното слънчогледово олио остават стабилни

Цените на рафинираното слънчогледово олио остават стабилни

В преобладаващата част от областите се наблюдава разнопосочно движение на цените – от -4,2% до +2,4%

Като цяло през последната седмица цените на рафинираното слънчогледово олио остават стабилни.

Средно за страната слънчогледовото олио се търгува на едро на цена 2,41 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените са в интервала от 2,02 лв./литър (Сливен) до 2,70 лв./литър (Смолян). В преобладаващата част от областите се наблюдава разнопосочно движение на цените – от -4,2% до +2,4%. Най-сериозно понижение на ценовите равнища при търговията с олио се регистрира на борсите в Стара Загора (с 4,2%) и Пловдив (с 4,1%). По-съществено поскъпване на олиото се наблюдава в областите Бургас и Варна (с по 2,4%).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица - 2,89 лв./литър. В големите супермаркети на страната олиото се предлага в ценовия диапазон от 2,65 лв./литър до 3,09 лв./литър, съответно в Шумен и Бургас. Понижение на цените се регистрира в четири области – Враца, Кърджали и Монтана (с по 2,4%) и Перник (с 1%), докато повишение се наблюдава единствено в Добрич (с 5,4%) и Шумен (с 0,2%).

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително понижение – с 0,01 лв./литър до 2,97 лв./литър.
В ДТО олиото се предлага на цени от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). Изменение на цените в интервала от -2,2% (София) до -0,7% (Благоевград и Кюстендил) се регистрира в седем от областните центрове.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,08 лв./литър. Най–голяма разлика между цената на едро и цената на дребно се отчита отново в Сливен за големите супермаркети - 0,96 лв./литър, а за ДТО във Враца и Сливен - 0,88 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.