1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на рапицата в Париж гонят 800 евро

Цените на рапицата в Париж гонят 800 евро

Само за последните два месеца цената се е покачила с 80 евро

На борсата в Париж рапицата продължава да поскъпва. Цени от 800 евро за тон са на една ръка разстояние, коментират анализаторите и посочват, че в началото на миналата година един тон котировката беше почти двойно по-ниска.
 
Още при първата борсова сесия рапицата тръгна нагоре, след като в края на 2021-а беше регистрирала лек спад. Във вторник цената скочи със 17 евро до 788 за тон, а новата реколта вече струва 574 евро. За сравнение - миналата година по това време майските контракти се търгуваха за 412 евро. Само за последните два месеца цената се е покачила с 80 евро.
Подобно е развитието в Канада, най-големия производител и износител в света. На борсата един тон се продава за 1018 долара, което е с близо 300 долара над нивото от началото на януари 2021 година.
 
Причината за тази ценова експлозия е, че в момента запасите от рапица, както в Европа, така и на международния пазар, са силно ограничени, докато в същото време търсенето остава голямо. Това се отразява и на цените на рапичното масло и рапичния шрот, особено след влошаването на метеорологичните условия в Южна Америка. Сушата в южна Бразилия и Аржентина намалява производствения потенциал, а Малайзия страда от унищожителни наводнения, нанесли огромни щети на тамошните палмови плантации. 
 
Друг фактор, който поддържа цените високи, са котировките на суровия петрол, покачили се през последните дни до най-високото си ниво от повече от месец насам. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.