1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на слънчогледа и слънчогледовото масло се покачват

Цените на слънчогледа и слънчогледовото масло се покачват

Добивът от слънчогледово семе в ЕС ще бъде с около 300 хил. тона по-малък в сравнение с предходния сезон

Докато зърнените пазари се огъват под натиска на спекулативните продажби, цените на слънчогледовото семе и слънчогледовото масло на международните и представителните регионални пазари продължават да се изкачват нагоре. През м. септември цената на слънчогледа на френския пазар се изкачи до EUR410/т, а на борсата в Будапеща маслодайната култура поскъпна до $532/т, в сравнение с EUR340/т и $430/т, съответно в началото на август 2010 г. и EUR210/т и $265/т в края на септември 2009 година. Цената на суровото слънчогледово масло в Евросъюза през последните два месеца се покачи с около $200/т до $1180-1210/т FOB Ротердам.

Основна причина за формирането на устойчив възходящ ценови тренд на европейския пазар са по-слабите, в сравнение с предварителните очаквания реколти от слънчоглед в Русия и Украйна, а също така и намаления, в сравнение с предходната година добив от маслодайната култура в Общността.

Тези дни европейската Организацията на търговците със зърнени храни, маслодайни семена, растителни масла и шротове (COCERAL) излезе с новата си прогноза за производството на маслодайни семена в ЕС-27. Актуализираните данни на европейското търговско лоби показват, че през 2010/11 г. добивът от слънчогледово семе в ЕС ще бъде с около 300 хил. тона по-малък в сравнение с предходния сезон – 6,65 млн. т.

Обилните валежи забавят прибирането на новата реколта в редица европейски страни, в това число във Франция, Унгария и Испания. Експертите коментират, че неблагоприятното време може да повлияе за намаление на добивите, в сравнение с посочените в доклада на COCERAL. Впрочем вече има подобни сигнали от Испания. Компанията Proagro информира, че прибирането на слънчогледовата реколта в страната ще се забави с 15-20 дни, като предварителните данни от отделните региони показват по-ниски добиви, в сравнение с очакваните преди. Според местните агроспециалисти ако тази тенденция продължи, то производството на слънчогледово семе в Испания може да спадне до 760 хил. тона, което е с 13 на сто по-малко в сравнение с 2009 г.

Според актуализираните прогнозни данни на европейските експерти нивото на потребление (преработка) на слънчогледово семе през 2010/11 г. ще остане на високото равнище от предходния сезон, което при намаленото производство логично предполага увеличение на вноса.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.