1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на захарта паднаха до 2-годишно дъно

Цените на захарта паднаха до 2-годишно дъно

За тази есен с културата бяха засети най-много площи от 10 години насам

Цените на бялата рафинирана захар паднаха до двегодишно дъно в края на септември, дни преди изтичането на квотите в Европейския съюз. В сравнение с октомври 2016-та, захарта в момента е с 40 процента по-евтина.

След като стана ясно, че квотите в Европа ще бъдат отменени, фермерите рязко увеличиха площите със захарно цвекло. За тази есен с културата бяха засети най-много земеделски земи от 10 години насам, показва анализ на Европейската комисия. Прогнозата на Брюксел е за реколта, която може да надмине последния рекорд, постигнат през 2014 година.

Друга причина за поевтиняването през последните 12 месеца е, че на Лондонската борса захарта се търгува в американски долари. Заради скъпото в сравнение с долара евро цените се оказаха под допълнителен натиск. В момента декемврийските фючърси от новата реколта се продават за 356 долара за тон, което е най-ниската цена от септември 2015-та насам. Тогава захарта струваше 350 долара. Миналата година по това време цената беше 505 долара, т.е. близо 150 долара по-висока.

Подобно е развитието и на други борси. Вследствие на промяната в Европа международните пазари също реагираха, смъквайки цените. След две години на сравнително слабо производство в глобален мащаб, за новата стопанска година се предвижда значителен ръст и съответно по-големи складови наличности. В резултат цените на борсата в Ню Йорк в момента са с 41 на сто под тези от октомври 2016-та. При последната сесия нерафинираната захар е струвала 288 долара за тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.