1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зеленчуците по цени на производителите отчитат спад с 9,8%

Цените на зеленчуците по цени на производителите отчитат спад с 9,8%

Цените за потребителите се увеличават

Цените на зеленчуците по цени на производителите отчитат спад с 9,8% на годишна база през второто тримесечие на 2010 г., съобщава НСИ, цитиран от Investor.bg. Това е предпоставка и за понижението на цените на дребно.

Цените за потребителите обаче се увеличават, отново по-данни на НСИ. За май ръстът при цената на зеленчуците е 0,9% на годишна база, а за юни те са по-скъпи с 1%. За юли покачването е с 5,5%, спад има само през април (с 3,8% на годишна база), но той е далеч от обявените по-ниски с 9,8% цени на производител.

Данните показват, че връзката между цените при производителя и валидната за потребителите е скъсана.

Спадове с около 10% има при цените на плодовете при потребителя (9,4% през април, 10,8% през май и 9,2% през юни), което съответства на спада с 9,9% по цените на производителя.

Цената при производител на зърнените храни през второто тримесечие на 2010 г. е била с 9,6% по-ниска на годишна база, но впоследствие през юли и август цената на зърното се повиши с около 30%.

Спад с 10,5% на годишна база през третото тримесечие отчитат и техническите култури (маслодайни, картофи, моркови, памук, тютюн) по продажните цени на производителите.

Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2010 г. намалява с 4,6% спрямо същото тримесечие на 2009 година.

В растениевъдството цените спадат с 9,8%, а в животновъдството са на равнището на съответното тримесечие на предходната година.

По-ниски са били цените на меката пшеница - с 9,3%, царевицата - с 1,6%, ориза - с 19,3%, ечемика - с 20,8%, слънчогледа - с 8,6%, картофите - с 13,3%, оранжерийните домати и краставици - с 6,7%, говедата - с 5,6%, телетата - с 0,2%, пилетата - с 5,7%, и яйцата - с 9,2%.

Увеличение на цените има при фасула, зелето, зрелия кромид лук, ягодите, свинете, агнетата и кравето мляко.

Индексът на цените на средствата за производство, влагани в селското стопанство за второто тримесечие на 2010 г., е с 1,7% под равнището на същото тримесечие на 2009 година.

По-ниски са цените на минералните торове - с 16%, електроенергията и горивата - с 3,1%, ветеринарно медицинските продукти - с 1,2%, и препаратите за растителна защита - с 0,6%. Нарастват цените на посевния и посадъчния материал и на фуражите съответно с 2,2 и 0,9%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.