1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на земеделските култури на световните борси се стабилизираха

Цените на земеделските култури на световните борси се стабилизираха

Лек спад отбеляза единствено американската пшеница

След дни на паника при зърнените култури, ситуацията на борсите в Париж и Чикаго се успокои и цените се стабилизираха на едно сравнително високо ниво, но далеч под рекордите, постигнати преди десетина дни. Причината са проведените в Турция преговори между Украйна и Русия и изгледите за скорошно прекратяване на военните действия. Това би означавало, че фермерите в Украйна през лятото ще могат да приберат реколтата от пшеница, а през април ще успеят да засеят пролетниците. Остава обаче въпросът как ще се извършва експорта, тъй като черноморските пристанища са блокирани и вероятно ще останат така още дълго време. 
 
До 13 ч. българско време в сряда европейската пшеница поскъпна с евро и половина до 359 за тон. Царевицата със срок на доставка през юни пък добави 50 цента до 314 евро и 25 цента за тон. В предборсовата търговия американското хлебно зърно от майския контракт поевтиня с половин цент до 1013 и 75 за бушел, докато царевицата записа плюс 7 цента и четвърт до 733 и 50 за бушел. В Чикаго цената на овеса падна с 4 цента до 7 долара и 15 за бушел, а оризът е нагоре с 11 цента до 15 долара и 84 цента за 50 килограма.
 
При маслодайните култури цените в сряда вървят в една и съща посока. Рапицата в Париж до 13 ч. българско време поскъпна с 11 евро и половина до 949 евро и 25 цента за тон, а соята отвъд Океана добави 7 цента до 16 долара и 50 за бушел. С 4,2 цента до 72 долара и 8 цента за фунт се покачи цената на соевото масло, а соевото брашно записа плюс долар и 90 цента до 467 и 90 долара за тон. 
 
Американският суров петрол в сряда по обяд струваше 106 долара и 20 цента за барел, като цената му се покачи с долар и 95 цента спрямо вторник. При сорта Брент също имаше поскъпване - с малко над 2 долара до 112 долара и 20 цента за барел. Природният газ се продаваше за 5 долара и 37 цента за мегаватчас.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.