1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на захарта тръгнаха надолу

Цените на захарта тръгнаха надолу

Котировките остават обаче на сравнително високо ниво

Вече няколко месеца цената на захарта на международните пазари върви надолу. Котировките остават обаче на сравнително високо ниво, както показват и последните резултати от борсовата търговия.
 
Мартенските фючърси за нерафинираната захар, търгувани на борсата в Ню Йорк, струваха близо 357 евро за тон. Тази цена е с 14% по-ниска от 4-годишния рекорд, поставен на 17 август миналата година, но остава със 75 на сто над най-ниската, отчетена през април 2020-та.
На борсата в Лондон, където се търгува рафинирана захар, цената на мартенския контракт към момента е 494 долара за тон. Най-високата цена за последните няколко години беше регистрирана в средата на миналия ноември с 527 долара и 40 цента.
 
Анализатори обясняват натиска върху цените с очакването, че голямото производство в Тайланд изцяло ще компенсира по-малките количества от Бразилия. За периода между 7 декември и 6 януари в азиатската страна бяха произведени 1,9 милиона тона, т.е. 58 процента повече, отколкото за същия период през 2020-21-а. С тези резултати Тайланд и през този сезон ще бъде вторият най-голям доставчик на захар в света, като ще изпревари Индия, която миналата година държеше тази позиция. 
 
Друга причина за поевтиняването на захарта е намалелият внос в Европейския съюз. От октомври до края на януари 27-те са импортирали 441 000 тона, при 504 000 тона година по-рано. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.