1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените за кланични трупове от свине следват обичайния сезонен ход

Цените за кланични трупове от свине следват обичайния сезонен ход

Отчита се още тенденция за задържане на нивата на цените на трупно месо.

Цените за кланични трупове от свине следват обичайния сезонен ход на ниво 145 евро/100 кг. Това е отчетено на заседание на Управителния комитет по обща организация на селскостопанските пазари сектор „Животински продукти” за държавите-членки от ЕС.

Отчита се още тенденция за задържане на нивата на цените на трупно месо. За периода януари - май на 2010 г. общия брой на кланетата в държавите-членки се е увеличил с 2.8%. 

Във връзка с благоприятната зърнена реколта в Общността цените на фуража се стабилизират. Прогнозира се задържане на цените на фуража и изкупните цени на месото.

Бразилия и САЩ продават свинско месо в ЕС на средна цена 135 евро/100кг.

По отношение на търговията с трети страни - вносът в Общността намалява с 12.6% за периода  януари – май 2010 г. Внасят се основно пресни и замразени меса.   

 Износът на ЕС за периода януари-май 2010 г. се увеличава с 9.9%, като основни дестинации остават Русия (с 30.7 % от общия износ) и Хонг Конг (с 16.9 %). Търговският баланс е положителен.

В България изкупните цени на класифицирано трупно свинско месо от производител са средно 310 лева/100 кг, като тенденцията е запазване на това ниво. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.