1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Турция гони нов рекорд при износа на сушени плодове

Турция гони нов рекорд при износа на сушени плодове

Производството на сушени плодове е един от най-доходоносните сектори на турското селско стопанство. През 2021 година страната се стреми да подобри рекордните си износни резултати, поставени през миналата година

За първите 9 месеца на настоящата година Турция е експортирала сушени плодове на стойност 1,3 милиарда долара, което е с 11 процента повече, отколкото за същия период на 2020-та. Количеството е увеличено с 2 на сто от 327 на 332 хиляди тона.

По данни на земеделското министерство в Анкара миналата година е приключила с приходи в размер на 1,4 милиарда долара. Стремежът на износителите е до края на тази година да бъде прескочена границата от милиард и половина.

Турция е световният лидер при производството на стафиди, сушени смокини и кайсии, като държи около 16 на сто от световния пазар. Само от износа на стафиди приходите достигат 303 милиона долара, а през първите три тримесечия на 2021-а експортът на сушени кайсии е нараснал с 28 процента от 176 на 226 милиона долара. При смокините увеличението е със 7 на сто от 128 на 138 милиона.

Ръст има и при износа на шам-фастък – от 61 на 131 милиона долара, което е рекордно увеличение в размер на 112 процента. Най-голям клиент за турската продукция е Германия, която за първите 9 месеца на годината е внесла стока за 132 милиона долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.