1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Турция наложи 130% вносна тарифа върху импорта на зърно в страната

Турция наложи 130% вносна тарифа върху импорта на зърно в страната

Решението влиза в сила от 1 май

Турция наложи 130% вносна тарифа за част от вноса на зърно, включително пшеница и царевица, според президентско решение, публикувано в Държавен вестник.
 
Вносното мито идва, след като някои страни от Европейския съюз обявиха забрани за внос на зърно от Украйна миналата седмица. Но някои търговци заявиха, че ходът на Турция е до голяма степен да защити местните селскостопански сектори преди знаковите избори на 14 май.
granit-parts-ads
 
Според предишен регламент до 30 април не е имало данък върху вноса на пшеница, ечемик, ръж, овес, царевица и сорго. С решението, което ще влезе в сила от 1 май, ще бъде наложена вносна тарифа от 130% за внос на зърно.
 
Турция беше намалила вносните мита за зърно и други селскостопански стоки след пандемията в края на 2020 г. и ги спря преди около година.
Правителството наскоро обяви големи енергийни и инфраструктурни проекти в навечерието на изборите, а проучванията на общественото мнение показват, че президентът Реджеп Тайип Ердоган може да загуби след две десетилетия на власт.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.