1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Турция вдига акцизите за бензин и дизел с 20%

Турция вдига акцизите за бензин и дизел с 20%

Експерти изчисляват, че това ще оскъпи горивата с около една пета на литър

Неприятна новина за всички, които пътуват или ще пътуват с кола до Турция. От началото на седмицата акцизът за бензина и дизелът е вдигнат с близо 20%, което ще се отрази и на без това галопиращата инфлация. Правителството в Анкара предприе мярката с идеята да увеличи приходите в държавната хазна, изпразнена заради опустошителното земетресение през пролетта и във връзка с мащабните разходи за предизборната кампания на президента Ердоган и на управляващата партия. В резултат държавният дефицит скочи до 264 милиарда лири, което прави почти 10 милиарда долара. Миналата година по това време минусът в бюджета беше в размер на 125 милиарда лири.
 
С новите ставки акцизът върху бензина скочи тройно - от 2,52 лири, или около 10 щатски цента, на 7,50 лири, а за дизела – от 2 на 7 лири. Експерти изчисляват, че това ще оскъпи горивата с около една пета на литър. Наскоро новият финансов министър Мехмед Шимшек, назначен веднага след изборите, обяви и вдигане на ставката на данък добавена стойност с 2 пункта.
От няколко години турската икономика е в криза. По официални данни инфлацията в момента е 38 процента, а от 2018 година насам лирата загуби 80 процента от стойността си спрямо долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.