1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Указ на Путин прекратява свободната търговия с Украйна

Указ на Путин прекратява свободната търговия с Украйна

Предстои тристранна среща между ЕС, Русия и Украйна

Русия спира свободната търговия с Украйна, след като президентът Владимир Путин подписа указ за прекратяване на договора за зона за свободна търговия с Украйна "заради крайно негативните обстоятелства, засягащи интересите и икономическата безопасност на Русия и изискващи приемането на неотложни мерки". Указът влиза в сила от 1 януари 2016 г., пише mediapool.bg.

ТАСС припомня, че на 9 декември премиерът Дмитрий Медведев обяви, че трябва да се спре свободната търговия с Украйна заради решението Киев да стане асоцииран член на ЕС.

През март 2014 г. Украйна подписа политическата част от споразумението с Евросъюза за присъединяването на страната, а през юни 2015 г. - и икономическата част. Тъй като обаче Киев имаше споразумение за безмитна търговия с Русия уреждането на въпросите за съвместяването на двете зони на свободна търговия с Украйна бе оставен за решаване в края на тази година.

В този период украинските стоки получиха право на безмитен достъп до европейския пазар, но вносът от Европа в Украйна се облагаше.

Тристранна среща между ЕС, Русия и Украйна по тази тема бе насрочена за 21 декември в Брюксел и по думите на зам.-първия министър на икономиката на Русия Алексей Лихачов разговорите не са отменени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.