Украйна и Беларус ограничават поскъпването на храните

Колкото по-голямо е предвиденото поскъпване, толкова по-рано трябва да бъде съобщено

Мерки за ограничаване на поскъпването на храните по време на коронакризата въведоха Украйна и Беларус. От земеделското министерство в Киев съобщават, че новите разпоредби засягат захарта, пшениченото брашно, елдата, макарони от местно производство, мляко, хляб, яйца, пилешко месо, масло и минерална вода.
 
Заповедта задължава търговските вериги да обявяват предварително планирано вдигане на цените на тези продукти пред държавната служба за безопасност на храните, която ще ги публикува на своята интернет-страница. Колкото по-голямо е предвиденото поскъпване, толкова по-рано трябва да бъде съобщено на властите.
 
При покачване на цената между 5 и 10 процента заявлението се подава най-късно три дни по-рано. За предвидено поскъпване между 10 и 15 на сто срокът е минимум две седмици, а при повече от 15 процента – един месец. Новите правила ще действат до края на карантината в Украйна.
 
В Беларус също са въведени подобни мерки. От търговското министерство съобщиха, че те са със срок от 90 дни и се отнасят за 26 различни продукти. Сред изредените в списъка стоки са прясна риба, краве масло, пшеничено брашно, слънчогледово и рапично масло, месо, яйца и други.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.