1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна изнася над 42,9 милиона тона зърнени култури

Украйна изнася над 42,9 милиона тона зърнени култури

Правителството в Киев очаква тазгодишната реколта да възлезе на 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни култури

Износът на зърнени култури от Украйна за периода от юли 2023-та до 20 май тази година е намалял с 300 хиляди до малко над 42,9 милиона тона в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данни на украинското земеделско министерство.
 
Експортът на зърнени култури от страната през този сезон включва 16,6 милиона тона пшеница, 25 милиона тона царевица и 2,3 милиона тона ечемик. Украйна традиционно осъществява около 95 на сто от своя износ на зърнени култури през черноморските си пристанища.
Правителството в Киев очаква тазгодишната реколта да възлезе на 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни култури. Прогнозира се, че около 50 милиона тона от тях няма да бъдат използвани на вътрешния пазар и ще бъдат свободни за експорт. Според земеделското ведомство обаче има опасност общото количество да намалее до 74 милиона тона, от които 52 милиона тона зърно.
 
Сериозното застудяване в началото на месеца в северните и източните региони на страната може да доведе до този спад, смятат и външни експерти. Те припомнят, че в началото на май температурите на въздуха са паднали до минус 2 градуса и дори до минус 9 градуса в някои райони. Тези отрицателни температури са нанесли щети на посевите от пшеница, ечемик, рапица и грах. Затова има опасения, че между 20 и 30 процента от реколтата могат да бъдат загубени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.