1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Увеличение на цената на хляба прогнозират производители от Добрич

Увеличение на цената на хляба прогнозират производители от Добрич

Скокът се очаква до края на януари

Увеличение с около 15 % на цената на хляба прогнозират производители от Добрич. Скокът се очаква до края на януари, когато фурните ще изчерпат запасите си от брашно и ще купуват по-скъпа суровина.

В момента повечето от хлебопроизводителите работят със запаси от миналата година, закупени на цени от 720-740 лв. за тон. Още в първите дни на Новата година обаче мелниците вече предлагат суровината на около 800 лв. за тон, каза Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област. Браншовиците изчисляват, че за да оцелеят, трябва да калкулират още както увеличения акциз на горивата от 15 %, така и по-високите ставки с 1,8 % за социални осигуровки. Така един хляб от 700 грама трябва да струва не 85 стотинки, а 1,01 лв.

В Регионалния съюз на хлебарите членуват 34 фирми за хляб и сладкарски изделия от цяла Добруджа. Техните сметки показват, че реалното увеличение на хляба трябва да е от 7 до 15 %, за да не се стига до фалити. На места скокът в цената на хляба вече е факт.

От Регионалния съюз вече отчитат и спад в консумацията на хляб през последните години. По потребление от малко над 300 грама на човек за един ден вече се доближаваме до европейските норми, коментира още Тошко Няголов. Фактори за по-ниската консумация у нас са както по-ниската покупателна възможност на потребителите, така и намаляване на броя на населението.  

Според Тошко Няголов цената на зърното ще продължава да се качва на международния пазар и през пролетта мелниците у нас ще предлагат още по-скъпо брашно. Вариантите пред хлебарите са или още по-драстични увеличения, или смъкване грамажа на крайния продукт. Подобни стъпки са предприети в съседни държави.

Вижте видео...

 

Етикети цена, хляб, Добрич
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.