1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В България има недостиг на сурово мляко

В България има недостиг на сурово мляко

Това съобщи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров

В страната има остър недостиг на сурово мляко, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. По думите му в момента недостигът на сурово мляко у нас възлиза на 50%. Според Димитър Зоров по-тревожното е, че този дефицит се изпитва и в европейски мащаб, което означава, че ако искаме да покриваме дефицита от сурово мляко от Европа, това ще става все по-трудно и ще струва по-скъпо, съобщава Агенция "Фокус".

Влагането в млечните продукти на други видове суровини като растителни мазнини, а не сурово мляко Димитър Зоров определи като „некоректен ход спрямо потребителя”. 
Спешно трябва да се направи нещо с оглед подпомагане на българското животновъдство, подчерта Димитър Зоров. 

По повод въвеждането на БДС за млечните продукти той каза, че въвеждането на стандарта не е основание за вдигане на цените. 
До по-високи цени на млечните продукти може да доведат някои обективни причини като цената на суровото мляко, която през последните 20 дни в България се е вдигнала с повече от 20%. 

На въпроса колко струва в момента истинското качествено сирене, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите отговори: „Отговор на този въпрос даде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той е ветеринарен доктор, познаващ процесите и може да направи реалната себестойност. Към настоящия момент спрямо цената на суровото мляко, сиренето не трябва да е под 8 лева. Това е реалната цена”.
Димитър Зоров каза още, че гаранция за качеството на млечните продукти наистина ще дава Българския държавен стандарт, а не цената. Защото някой производител може да сложи цена 10 лева и на изварата 

Ветеринарните власти предприеха огромен ангажимент относно неговия контрола и са предвидени сериозни санкции за предприятията, чието производство не съответства на това, което е изписано на етикета, каза Зоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.