1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Кипър се проведе Шестото национално състезание за най-добро вино на острова

В Кипър се проведе Шестото национално състезание за най-добро вино на острова

Две продукции от най-старото вино в света – командария, спечелиха големите златни награди

Две продукции от най-старото вино в света, което се произвежда без прекъсване и до днес в Кипър – командария, спечелиха големите златни награди на завършилото Шесто национално състезание за най-добро вино на острова. Кипърските винопроизводители целят да станат още по-силна конкуренция на международните пазари, предаде БНР.

Виненият сектор в Кипър преминава през преходен период, за да отговори на новите предизвикателства на международните пазари. Завършилият конкурс носи оптимизъм, че местните винопроизводители могат да намерят своето място на световната карта на виното. Това заяви президентът Димитрис Христофиас, който лично връчи златните отличия. Най-добрите кипърски вина бяха избрани между 163 участващи продукта.

Кипърското правителство има приета стратегия за развитието на винената индустрия и ще продължи да подкрепя всички участници във веригата на винопроизводството, заяви министърът на земеделието Димитрис Елиадис. Целта е да се повиши качеството на продукцията и браншът да стане по-конкурентоспособен, по-атрактивен и динамичен. В момента над 70% от годишната продукция на кипърски вина се изнася, основно за европейските страни и САЩ.

Правителството подкрепя и Кипърската туристическа организация за още по-активно развитие на така наречения винен туризъм. Нейната програма предвижда предлагане на гостите на острова на повече и по-разнообразни обиколки във винопроизводителните райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.