1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Русенско обявиха около 40 лв. цена на дървата за огрев

В Русенско обявиха около 40 лв. цена на дървата за огрев

За пространствен кубик от сечище цените вървят от 22 до 24 лв. Най-търсен е дъбът

Около 40 лв. за плътен кубик е цената на дървата за огрев, определена от горските стопанства в Русенско,  информира за  радио „Фокус” – Велико Търново инж. Виктор Михайлов, старши експерт в Регионалната дирекция по горите в Русе (РУГ). Около 40 лв. за кубик е цената на акацията. От 41 до 43 лв. за плътен кубичен метър варира цената на дъбовата дървесина.

В началото на септември се очаква да се повиши търсенето на дърва за огрев, обясни главният експерт. Тогава започват да се секат масово акациите. Към момента горските стопанства не планират увеличаване на цените. Те търгуват предимно с фирми и договорите за продажба са сключени предварително, обясни експертът. Точно заради това и не се предвиждат увеличения. Оттам нататък фирмите могат да продават дървата на по-високи цени, но това става по тяхно решение.

Предвижда се стопанствата да продават дърва за огрев на граждани, но те ще бъдат за неразиграните все още на процедури останали и ограничени количества, обясни Михайлов. Там цените вървят от 22 до 24 лв. за пространствен кубик от сечище. Експертът обясни, че най-търсен е дъбът. Той е и по-скъп от останалите. Най-евтини са тополата и липата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.