Тенденцията се наблюдава от няколко дни
Румънски хляб масово се продава в Североизточна България. Това заяви Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите във Варна, цитиран от Радио „Фокус”.
Тази тенденция се наблюдава от няколко дни, като най-много румънски хляб се продава в района на границата и граничните селища. Цената в Румъния е с 10% по-ниска от тази, на която се произвежда и продава насъщният в България. Причината за това, че хлябът от Румъния е по-евтин се дължи на разликата в ДДС-то, като в някои по-малки населени места цените падат с до 15%.
„Това е пазарна икономика и няма какво да се сърдим на румънците, че произвеждат по-евтин от нас хляб, но как точно го постигат – не знам”, коментира Бонев.