1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Смолянско отчитат добра земеделска реколта

В Смолянско отчитат добра земеделска реколта

На 100% е прибрана реколтата от тютюн, почти на 50% - от картофи

Много добра е земеделската реколта в Смолянско, каза  директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Смолян инж. Боряна Цочева, предаде Агенция "Фокус".

Тя обясни, че земеделската година е била сложна. Първо, проливните дъждове са нанесли щети на посевите с изнасяне на част от нивите. След това в някои части на областта е паднала градушка, която е засегнала земеделските култури, а през август е настъпило значително засушаване. Въпреки това обаче реколтата е добра и се отчитат добри добиви. На 100% е прибрана реколтата от тютюн в Смолянско. Общо в региона са били посети 5310 декара, от които получената продукция е 691 тона, при среден добив 130 килограма от декар. Най-добра е реколтата в Девинско, където са прибрани по 150 килограма от декар, следвана от Доспат и Неделино с по 120 килограма, Неделино -120, Златоград – 110 килограма и община Баните със среден добив от 106 кг. на декар.

Почти на 50% е прибрана и реколтата от картофи. Тази година в Смолянско са били засети общо 34 250 декара, като до момента са прибрани общо 15 700 декара. Получената продукция до сега е общо 24 540 тона, при среден добив от декар -1563 килограма. Най-висок добив от картофи е отчетен в община Доспат, където от декар фермерите са прибрали по 2200 килограма. Висок е добивът в община Борино - 2 тона от декар, както и в Маданско – 1800 кг. В Неделино, Чепеларе и Смолян средния добив е 1500 килограма от декар, а в Баните и Рудозем по 1,3 тона. По-слаба е продукцията в община Девин, където средният добив от декар е 1 тон.

Продължава прибирането на реколтата от фасул. В областта са засадени общо 4880 декара. От прибраните площи до момента е отчетен среден добив от 121 кг на декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.