1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Смолянско вече са извадени 80% от картофите

В Смолянско вече са извадени 80% от картофите

Изкупната цена на килограм картофи в момента е 40-60 ст.

На 80% са извадени картофените насаждения в област Смолян. Средният добив е 1 594 кг на декар, каза директорът на ОД „Земеделие" Боряна Цочева, цитирана от Смолян днес.

От засадените 34 250 дка са реколтирани 27 700 дка. Получената продукция е 44 160 тона, а средният добив е с 11% по-малко от миналата година, посочи Цочева. По думите й в сравнение с миналата година добивът на картофи е малко занижен, като причина за това е лошата селскостопанска година - лятото започна с много дъждове и градушки, а августовското засушаване доведе до по-слаба реколта. Най-много картофи са засети в община Смолян - 6 950 дка, следва Неделино - 6 500 дка и Девин - 4 100 дка. Най-малко от традиционната за Родопите култура са посели жителите на община Баните.

Проблем обаче остава реализацията на продукцията. Изкупната цена на килограм картофи в момента е 40-60 ст., но търсенето е слабо. „Не можем да се похвалим с богата реколта тази година. Добивът е среден, почти като миналата година - около тон и половина на декар. Лошото е, че пазар за сега не се очертава", коментира дългогодишният картофопроизводител от смолянското село Момчиловци Илия Канев, който обработва 70 дка картофени посеви.

За три години засетите площи с картофи са намалели с близо 40% и няма изгледи тази тенденция да бъде променена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.