1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В търговската мрежа се наблюдава леко понижение на цените на олиото

В търговската мрежа се наблюдава леко понижение на цените на олиото

По области цените варират в диапазона от 2,83 лв./литър (Велико Търново) до 3,25 лв./литър (Перник и Смолян)

Наблюдава се леко понижение на цените на олиото в търговската мрежа. През периода на наблюдение (9-16 ноември 2011 г.) данните сочат леко понижение както на цените на едро на рафинирано слънчогледово олио, така и на тези на дребно в магазинната мрежа на страната.

Средно за страната, слънчогледовото олио на едро се търгува на цена 2,56 лв./литър, с 0,02 лв./литър или 0,8% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените се движат в границите от 2,35 лв./литър до 2,88 лв./литър, съответно в Пазарджик и Шумен. В голяма част от областните центрове се регистрира понижение на цените – от 0,4% (Сливен) до 4,1% (Пазарджик). Леко повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,7-2,1% се регистрира в 5 от областите.

В сравнение с предходния период средните цени на дребно на рафинираното олио както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) бележат незначително понижение – с по 0,01 лв./литър.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в ГТВ е 2,93 лв./литър. В тези магазини олиото се предлага на цени от 2,75 лв./литър (Шумен) до 3,20 лв./литър (Перник).

Понижение на цените се регистрира в 5 области, като най-съществено е в София (с 0,26 лв./литър или 7,9%) и в Благоевград и Кюстендил (с по 0,20 лв./литър или 6,5%). Леко повишение на цените се отчита в седем области – от 1,8% (Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен) до 3,6% (Варна).

През изминалата седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио на дребно в другите търговски обекти е 3,04 лв./литър.

По области цените варират в диапазона от 2,83 лв./литър (Велико Търново) до 3,25 лв./литър (Перник и Смолян). През анализирания период изменения на цените има в 5 от областните градове, като в тези области ценовите стойности слабо се понижават. Поевтиняването на продукта е в рамките на 1,4-3,3%, като най-значително е в Благоевград, Кюстендил и Перник (с по 0,10 лв./литър).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети продължават да са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,11 лв./литър.

Разликата между цените на едро на олиото и тези на дребно в големите супермаркети е най-малка в Благоевград и Пловдив (0,24 лв./литър), а най-голяма в Пазарджик (0,63 лв./литър). Сравнението на цените на едро и на дребно в малките магазини показва доста широк диапазон – от 0,29 лв./литър в Благоевград до 0,84 лв./литър във Враца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.