Покачването на цените на плодовете се дължи отчасти на лошото време през пролетта
Организацията на селскостопанските семейства във Франция е представила резултати от проучване за цените на плодовете и зеленчуците в страната. В сравнение с лятото на 2014 г., плодовете са поскъпнали с 4%, докато зеленчуците са поевтинели средно с 2%.
Покачването на цените на плодовете се дължи отчасти на лошото време през пролетта, което е оказало негативно влияние върху производството. Като цяло обаче общото увеличение остава ниско през целия период 2007- 2015 г. - 30 цента за плодовете и 10 цента за зеленчуците. През юли спрямо юни 2015 цените на плодовете са паднали със 7.6%, а на зеленчуците - с 16%. Това намаление се дължи на пика в производството. Що се отнася до биологичните плодове и зеленчуци, цените са се повишили с 4% при плодовете и с 8% при зеленчуците в сравнение с 2014 г. При някои био-продукти увеличението е драстично – например при био-кайсиите – то достига до 40%. През 2015 г., органичните плодове са с 66% по-скъпи от конвенционалните. При зеленчуците тази разлика достига до 75%. Потребителите биха искали да се обърнат към биопродуктите, но това е трудно, тъй като цените им са много високи. С изключение на ягодите и черешите, френските продукти са средно само с около 0.1 евро за кг по-скъпи от чуждестранните. От 16 наблюдавани продукта, 7 вида плодове и зеленчуци местно производство са по-евтини. При такава малка разлика, потребителите могат да се насочат към местното производство, смятат от Организацията на селските семейства във Франция. Според тях френските потребители трябва да предпочитат местните продукти - това е акт на гражданска позиция в подкрепа на сектора.