1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Въвеждат минимум туристическа такса или задължителен данък за хотелиерите

Въвеждат минимум туристическа такса или задължителен данък за хотелиерите

Минималната сума, която ще постъпва в общините, ще бъде за 20% запълняемост на леглата

Да бъде въведен минимум на туристическа такса или данък, който хотелиерите задължително ще трябва да плащат на общините. Това е предложението, около което вероятно ще се обединят позициите на финансовото и икономическото министерство за увеличаване на постъпленията в местните администрации от туристическа дейност. Минималната сума, която ще постъпва в общините, ще бъде за 20 % запълняемост на леглата, съобщава Дарик радио.

В момента се плаща туристическа такса, която е свързана с броя легла и нощувки в местата за настаняване, а от финансовото министерство предлагат тя да премине в данък. Срещу тази идея обаче се противопостави икономическото министерство. Пред Дарик министър Трайчо Трайков заяви, че предложението за въвеждане на данък не е съгласувано с него преди да бъде оповестено публично. След това обаче е започнала сериозна работа между двете ведомства и ще бъде постигнат консенсус.

„Работим много интензивно заедно по този въпрос и сме на път да намерим решение, което е добро и за държавата, и за хазната, и въобще за финансовата дисциплина в нашата страна и за туристическия бранш. Така че тук съм оптимист", заяви икономическият министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.