1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Въвеждат се ограничителни мерки срещу шапа в Добричка област

Въвеждат се ограничителни мерки срещу шапа в Добричка област

Забранява се провеждането на пазари за животни

Въвеждат се ограничителни мерки за недопускане на шап в Добричка област, стана ясно след заседанието на областната епизоотична комисия. Сред мерките, които се предприемат, е забрана на придвижването на двукопитни животни, с изключение на такива, предназначени за незабавно клане. Транспортирането им на  територията на страната ще се осъществява само след клиничен преглед. Забранява се провеждането на пазари за животни, засилва се контролът, който ще се осъществява по нерегламентираните тържища съвместно с ОД „Полиция".

Ще се извършват проверки от РВМС съвместно с органите на МВР и при установяване на незаконно транспортиране на животни те ще се умъртвяват на място, а труповете им да ще се насочват за обезвреждане.   

Областната епизоотична комисия ще препоръча на общините да се заостри вниманието и да се засили контролът по пътищата на региона, както и  да се проведат заседания на общинските комисии там, където не са проведени до момента.

Положението е сериозно, болестта се разпространява изключително бързо и е необходимо стриктно изпълнение на ограничителните мерки, за да се овладее ситуацията, подчерта директорът на РВМС д-р Красимир Калинков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.