1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Великденската трапеза ще бъде с поне 15% по-скъпа

Великденската трапеза ще бъде с поне 15% по-скъпа

Това прогнозират експерти две седмици преди празниците

Великденската трапеза ще бъде с поне 15% по-скъпа от обикновено, прогнозират експерти две седмици преди празниците, предаде Би Ти Ви.

"Златните яйца" от миналата година ще бъдат по-евтини, но цените на основните хранителни продукти бележат ръст. Въпреки че двама министри поискаха замразяване на цените за празниците, това едва ли ще се случи. Оказва се, че на годишна база, основните хранителни продукти са поскъпнали.

На годишна база яйцата са поевтинели с близо 30%. По-евтини ще ни излязат тази година и оранжерийните домати и краставици. Цената на агнешкото бележи ръст от 50 стотинки за килограм само за седмица. При картофите обаче поскъпването на годишна база е рекордно - с над 70 на сто. Салатите и ябълките също ще ни излязат чувствително по-скъпо.

Празничният обяд тази година ще ни струва повече, прогнозират и от Държавната комсия по стоковите борси и тържищата. "Като специалист смятам че минимум с 15% ще имаме по-скъп Великден, като съвкупна кошница от продукти", коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

В момента агнешкото месо струва между 12 лв. и 14 лв. за килограм. И тази година обаче търговците по всяка вероятност ще пробват пазара за по-високи цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.